Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fülszöveg

A végleges fogyás fogyókúra és egyéb önkínzás nélküli módszereit járjuk körbe. Természetesen, így nem csak a test oldaláról közelítjük meg a témát, hanem a lelki-szellemi oldal kapja a nagyobb hangsúlyt.

Ajánló

Védtelenség, védőréteg

2010.02.20. 15:30 | mo'at | komment

Címkék: stressz testkép öröm szeretet védelem őszinteség bántalmazás gyerekkor háj

Gondolkodj el, ki és mi bántott kiskorodban, milyen védekezési mechanizmusaid alakultak ki, amelyeket magaddal vittél a felnőttkorba. Volt-e olyan rendszeres támadásban részed, amikor csak enyhíteni tudtad a csapást, vagy viszonylagosan ki is védeni, de megelőzni, csírájában eltaposni nem? Bántalmaztak gyerekkorodban? Szóban és/vagy tettleg? Milyen külső körülmény támadt rád? Vagy milyen külső személy vagy dolog miatt támadtál gondolatilag-érzelmileg magadra? 
Ezek mind elősegítették, hogy védőréteg képződjön a tested és a lelked körül, vagyis hogy elhízz. Ha nagyobb darab vagy, jobban észrevesznek. El voltál nyomva? Nem volt súlya a szavaidnak, tetteidnek? A tested a maga szintjén megoldotta egy szerencsétlen félmegoldással: magát tette súlyosabbá.

Vagy az egyetlen körülmény, hogy békénhagyjanak, az volt, ha eszel? (Vannak agresszív emberek, akik szeretnek nyugodtan enni, és az ellenfelüket/áldozatukat legalább addig nyugtonhagyják, amíg az eszik.) Jobb volt befogni a szádat, mert valaki nem bírta elviselni, ha szóban reagálsz rá, s megtorolta? Lehet, hogy egyéb káros szenvedélyed, száddal kapcsolatos pótcselekvésed is erre vezethető vissza? Én a mai napig harapdálom a száraz bőrkéket a számról, amik nem tudom hogyan keletkeznek. Sosem volt homogén, síma a szám, hogy egy szájfény jó mutatatott volna rajta; csak rúzzsal tudom egyenletessé tenni.

Gondold át, mi lenne más, ha egyik napról a másikra lefogynál!* Nekem az első gondolatom az volt, hogy "akkor védtelenné válnának a csontjaim, az ízületeim". Sérülékennyé válna a testem. Pedig nem. Ugyanannyiszor taposna a combodba a gyereked, ugyanannyiszor mennél neki az ajtófélfának, ugyanannyiszor csúsznál meg a kádban.

Vagy kiderülne, hogy amint nem lenne a testeden takargatnivalód, meglazulnának az erkölcseid? Csak nem a vetkőzésektől véd a hájad?
Ha így van, valld be magadnak.
Vagy vonzóvá válnál olyasvalaki számára, aki nem vonzódhat hozzád? Gyerekkorodban tudat alatt a kövérségeddel próbáltad eltántorítani azt a pedofil hajlamú felnőttet, aki elvileg a nőket szerette...?

A védelmi vonal másik aspektusa pedig a többieket védi tőled. Bántalmazóid felé agresszív lehetnél, bosszút állhatnál rajtuk. De ez a bosszú-energia a hájadba ütközik, és eltakarja valódi arcodat. Sokan olyan, teljesen új arcot kapnak, amikor többtíz kilót lefogynak, hogy akár az anyjuk sem ismerne rájuk. Mi a valódi arcod, amit jobb, ha nem látnak meg? A védtelen, karakteres ember akar elbújni, és jellegtelenebbnek, ezért kevésbé védtelennek látszani; avagy a karakteres bosszúálló, büntető akar szelídnek tűnni? Nincs mit szégyellned azon, hogy egyeseket legszívesebben agyonvernél gondolatban azok közül, akik valaha is ártottak neked.

Ha egyedül nem tudod föltárni a hátteredet, menj el kineziológushoz, esetleg hipnoterapeutához!

S akkor mégis mi fog megvédeni, ha nem lesz rajtad a hájad? Mivel lehet helyettesíteni a védőréteget? Kell keresni valamit, ami állandó, és biztos védelmet nyújt minden ellen. Mi lehet ez? Igen, ez bizony az isteni szeretet. Isten szeretete mindig körülötted és benned áramlik, kiszűr minden rosszat, csak a vele egytermészetű dolgokat engedi a közeledbe - ha hagyod. Nincs más dolgod, mint tudatosítani ennek jelenlétét. Elalvás előtt gondold át, képzeld el, hogy Isten szeretete rózsaszín vattacukorszerű felhőként körbevesz! Érezd át, milyen nagyszerű állapot! Napról napra egyre elmélyítettebben lesz jelen az életedben az elképzelés és a tapasztalás.

*Végezetül még egy lényeges dolog, ami nem lesz érvényes mindenkire. Ha fogyni kezdesz, érezni fogod, hogy tested megváltozott méretei miatt másképp kell mozogj, másképp kell használd fizikai mivoltodat. Leülsz, s derekad körül hiányzik "valami". Keresztbe teszed lábaidat, s közlebb kerülnek egymáshoz a térdeid. Hanyattfekvéskor a két csípőcsontod közt nem domborulatként jelentkezik a hasad, hanem horpadásként. Bordáid láthatóvá válnak, combjaid már nem dörzsölődnek össze, s nem sebesednek ki nyáron. Mélyebben tudsz előrehajolni, könnyebben guggolsz. Egyedül is ki tudod lakkozni a körmeidet a lábadon. Ha hosszú évekig voltál kövér, s talán még sosem voltál ideális súlyod környékén, előfordulhat, hogy ez rémisztőleg hat majd, mert egyszerűen hiányozni fog a védelmező és kényelmet is adó hájad. Hiába haladsz az áhított alak felé, mégis úgy érzed, hogy nem tudsz az új testeddel azonosulni, mert nem ezt szoktad meg, hanem az ellenkezőjét. (Egyébként szinte mindennel így van az ember, ami szokatlan, és ellentétes az eddigiekkel, az ijesztőleg hathat, mégha kívánatos vagy egészséges is. Emlékezz, hányan nem tudtak mit kezdeni hirtelen jött gazdagsággal, elismertséggel.) Éppen ezért alaposan képzeld el naponta, milyen lesz az életed az új testedben, nehogy tudatalattid riadót fújjon és leállítsa a fogyást, mert veszni látja régi önmagát. Ez a jelenség azoknál jelentkezhet, akik nem életvitelváltozás, hanem kisgyerekkortól megalapozott lelki okok miatt híztak meg fokozatosan. Aki például sportolás abbahagyása és ezzel nagyjából egyidejű gyerekszülés miatt hízik meg rövidebb idő alatt, az emezt, a kövérebb alakot nem fogja magáénak érezni, s nyilvánvalóan nem fog eredeti alkatától idegenkedni.
Ha depressziós is vagy a kövérséged mellett, s magánéleti gondokkal is küzdesz, vígaszt nyújt az evés, akkor kellemes érzés lehet a hájad léte. Kipárnázza körülötted a kemény életedet. Éppen ezért az étkezésbeli újítások bevezetésekor kezdd el az új testképed fölépítését gondolatban, s foglalkozz vele naponta, hogy ne okozzon zavart amikor majd megváltozol, s nem lesz a finom puha hájad, ami védjen, hanem valódi biztonságérzet kell lépjen a helyébe.


süti beállítások módosítása